[The Writer] TOGA op z’n best

april 27, 2018
Mark Van Rijsbergen

Zaterdag 14 april, de ‘officiële’ opening van het seizoen 2018. Zoiets hadden we als Toga eigenlijk nog niet en alleen daarom al een geweldig initiatief van organisator Koen!

Nagenoeg alle leden doen deze dag mee en iedereen is  tegen de klok van negen uur ’s morgens aanwezig voor het opstart kopje koffie. Ons thuishonk deze dag is het dorpshuis in Stampersgat. Een perfecte accommodatie voor onze Toga-dag.

Met deze kleding kunnen we voor de dag komen

Koen heeft een heel interessant programma in elkaar gedraaid. Dat begint ’s morgens met het fietsonderdeel. Hierin worden wij professioneel  begeleid door Nelis Koeken. Nelis werkt bij team Sunweb maar heeft daarnaast ook nog zijn eigen bedrijf Velosomatic (voor o.a. fietsmetingen en inspanningstesten). Nelis (en zijn vriendin Anouk) gaan eerst met ons zo’n 50 km  fietsen door het West-Brabantse land.  Schijterd dat ik ben hang ik bij zo’n groepstocht zowat altijd achteraan. Voordeel daarbij is dat ik een mooi overzicht over de groep heb en ik moet zeggen dat met de nieuwe out-fits dit toch wel een heel mooi plaatje oplevert. Daar kunnen we in het nieuwe seizoen goed mee voor de dag komen. Bovendien ontdek ik in de staart van de groep een nieuw maatje nl Richelle van Helten. Net als ik ook geen held in groepsfietsen. We hebben een leuk kennismakingsgesprek waarbij Richelle o.a. doodgemoedereerd aangeeft na twee jaar terug voor het eerst in Gastel aan een 1/8e triathlon te hebben meegedaan, dit jaar te gaan starten op de HELE in Maastricht!  Amaai, da’s gin vermokkerde eej!

Onderweg oefenen we na enkele aanwijzingen van Nelis een ploegentijdrit (kop-over-kop). Voor mij , die normaliter ‘als eenzame fietser die kromgebogen over zijn stuur tegen de wind zichzelf een weg baant’, een compleet nieuw onderdeel. Ik vind het eigenlijk wel stoer, het gaat zeker niet slecht en bovendien is het meteen een goede oefening voor de wedstrijd in Arnhem. Over een week mag ik immers met vader en zoon Lazaroms en Dirk meedoen aan de team triathlon aldaar.

Na het fietsen worden we getrakteerd door de firma Knobel op een overheerlijke lunch, gevolgd door een zeer interessante presentatie van Nelis. Toegespitst op de positie op de fiets. Dit is zelfs voor mij, als de technische nitwit van het Toga gezelschap, te volgen. En ik heb er in ieder geval 1 ding van onthouden: ik moet een ander stuur bestellen. Terwijl Jan, die toch echt naar dezelfde presentatie heeft geluisterd, het over andere (dichte) wielen heeft. Hij is dan ook de enige in het gezelschap die zich aangesproken voelt als het gaat over het effect daarvan bij een gemiddelde van 45 km per uur of meer.

Nelis Koeken legt uit

’s Middags staat er als eerste een duurloop van zo’n 10 km op het programma. Koen en Mark van de B bepalen vooraan een mooi rustig tempo en ik hoor voortdurend piepende horloges om mij heen gevolgd door mededelingen over de snelheid per kilometer. Helaas kunnen twee mannen het tempo niet aan.  Johan aan de achterkant omdat hij teveel last van zijn knie krijgt. En Ad zien we op een gegeven moment ook binnen een paar minuten uit het zichtveld verdwijnen, maar dan aan de voorkant.

Na een verfrissende douche  is inmiddels onze andere gastspreker gearriveerd, Gregor Stam.  Na een korte introductie van Wim van de Broek start Gregor zijn verhaal. Het is geen presentatie maar hij vertelt zijn levensverhaal meer uit de losse pols. En doet daarbij ook een aantal zeer persoonlijke ontboezemingen.  Over de pioniersjaren van de triathlonsport  kan hij boeiend vertellen . Over zijn deelnames in Den Haag en op Hawaii. Waarbij deelnemers niet of nauwelijks wisten waar ze aan begonnen. Met mooie details. Zoals het feit dat Gregor tussen het fietsen en lopen eerst ‘uitgebreid’ ging douchen. Je moest immers fris en fruitig aan het laatste onderdeel beginnen. En dat hij twee dagen na de triathlon bloed heeft geplast. Waarbij je jezelf kunt afvragen of dat echt een mooi detail is. Het zegt in ieder geval wel iets over hoe diep Gregor kon gaan.  Ik sluit mij in ieder geval graag aan bij de woorden die Koen in een e-mail naar mij toe gebruikte:  ‘Wat hij in die jaren heeft geflikt en onder de omstandigheden waarin is en blijft bijzonder en verdient alle respect’!

Gregor Stam met een heel persoonlijk verhaal

Was dit het dan?  Nee, dat was het natuurlijk niet. Niet voor niets zijn wij door ons erelid gebombardeerd tot de enige Nederlandse Bourgondische Triathlon Vereniging. Oftewel: onder het genot vaneen pilske en een knabbeltje nog even lekker na-buurten. En daarin werd één ding overduidelijk: het was een zeer geslaagde dag!   Met alle lof en dank voor/aan Koen voor de organisatie, Jan voor de lunch en onze gasten Nelis,  Anouk en Gregor voor hun inbreng.

En wie weet is er wellicht op 14 april 2018 een nieuwe traditie geboren?  Een Toga trainingsdag als seizoensopening?   Als een soort van natuurlijke tegenhanger t.o.v. de Toga- bbq (lees: bacchanaal) afsluiting van het seizoen.  ‘We hebben immers verder toch niks…..’.

Nou mensen, ‘we zijn los’. Het seizoen 2018 is begonnen. Komend weekend Arnhem, waar we met drie teams van Toga meedoen. Een weekje later de Vlietloop. En dan…… Dushi Bida!!!