(tekst van Peet in de Triathlon magazine van BrabantsMooiste)

Als triathlon makkelijk was geweest,
dan had het wel voetbal geheten…

Het is zaterdagavond 20 april, 20.00 uur. Ik lig onderuitgezakt in een lekker warm bad, de achillespezen op twee ice-packs. Twee uur geleden heb ik voor het eerst sinds 23 maanden en twee weken weer aan een loopwedstrijdje meegedaan. Vijf kilometertjes in Stampersgat. Net voor de start van deze Cheltenhamrun vraagt Wim van de Broek mij of ik een bijdrage wil schrijven voor het Triathlon Magazine 2013. En dat doe ik met veel plezier. 2013 belooft immers weer een fantastisch triathlon jaar te worden.

De afgelopen periode was voor mij dan weliswaar vol blessureleed maar desondanks was het glas gelukkig vaker half vol dan half leeg. En dat is niet eens zozeer een verdienste van mijzelf maar meer die van Toga, ons triathlonclubke uit Gastel. In 2009 was het nog slechts een eerste ideetje van oprichter Johan Bossers. Nu, vier jaar later, een volwaardige club, met zo’n 20 actieve leden en een serieus jaarprogramma. En niet te vergeten een eigen website (www.toga-triathlon.nl).
Triathlon is in beginsel een uitermate individuele sport. Vele van de beoefenaars lijken zelfs lichte vormen van autisme te vertonen (ik noem geen namen). Nu heb ik heel mijn leven teamsport met individuele sport gecombineerd. Maar typisch genoeg ben ik juist bij de triathlon, waarin je tijdens de wedstrijd toch echt voor de volle 100% op jezelf bent aangewezen, de betere vormen van behulpzaamheid, kameraadschap en oprechte interesse in (de prestaties van de) anderen tegengekomen. Dit ‘Toga-gevoel’ komt misschien nog wel het best samen tijdens het weekend van onze jaarlijkse wedstrijd in het buitenland. Veel lol, geen onvertogen woord en iedereen steekt ongevraagd een handje uit de mouwen. Mannen van Jan de Wit, met het hart op de juiste plek. Dat blijkt ook uit de Toga bijdrage aan het Gastels Glazen Huis. In de vorm van een heuse nacht-triathlon, waarbij de opbrengst uiteraard ten goede komt aan het Gastelse zwembad.

Juni is sowieso ‘Toga maand’. Ieder weekend is het prijs. Te beginnen met Almere, waar Toga deelneemt met een team in de kersverse 1e divisie! En na de nacht-triathlon en het weekend Bocholt in Duitsland volgt natuurlijk daar waar het allemaal mee en om begonnen is: de Verwer en Janssen Triathlon! Gastel (West) is dan weer voor 1 dag het epicentrum van de triathlon wereld. Toeschouwers, deelnemers en organisatie: een prachtige dag toegewenst (en hopelijk eentje zonder wind al denkt Jan Moerings daar beslist anders over).

Toga in Zwitserland