Clubkampioenschap 2013

Dit jaar voor de tweede keer in de clubhistorie de clubkampioenschappen, een geesteskind van één onzer Benjamins nl. Koen van Elteren. De drie onderdelen worden eerst afzonderlijk individueel afgelegd. En daarna, op basis van het klassement, een team-relay. Ik heb er een soort van dagboekje van bijgehouden .

Zondag 18 augustus

‘Nog meer mensen die van de zenuwen moeten plassen?’, vraagt Koen pal voor de start van het looponderdeel. ‘Ik moet wel plassen, maar niet van de zenuwen’, antwoord ik in eerste instantie. Maar direct daarop corrigeer ik mijzelf. ‘ Trouwens, ook wel een bietje van de zenuwen ja’.
Enigszins bizar is dat wel natuurlijk. Inmiddels staan er 53 lentes op de teller en dan toch nog nerveus voor 2,5 km hardlopen. Anderzijds, het hoort er ook wel een beetje bij, wedstrijdspanning. Bovendien, het gaat hier wel even ergens om: clubkampioenschappen van Toga! Daar zal op maandagmorgen toch minstens een halve pagina in BndeStem aan besteed worden.
Vorig jaar als noviteit door onze Koen ingevoerd, nu dus de tweede editie. Vooraf veel inschrijvingen, dus dat belooft wat.


Maar helaas, op zondagmorgen blijkt dat er een aantal Toga-mannen zich op het laatste moment heeft moeten afmelden. Het betreft Niels, Jan, John en Kees de B. En Hans kan vandaag niet lopen maar die haalt dat op een ander moment van de week nog in. Op deze ochtend dus 11 man aan de start, waaronder gelukkig ook Rien. Rien zal op het looponderdeel noodgedwongen rustig aan moeten doen, maar daarna kan tie los!
Eerst lopen we met z’n allen het rondje ter verkenning (hé Maarten!!!) en als warming up. En daarna om de 30 seconden individueel starten. Het blijft een lastige afstand om in te delen die 2,5 km.
Direct na afloop blijkt dat we een tweede Johan in ons midden hebben. Dit keer heeft Maarten niet goed opgelet tijdens de verkenning en is dus tijdens de wedstrijd verkeerd gelopen!
Dat wordt of opnieuw lopen of een tijdcorrectie. Die beslissing wacht ik ter plekke niet af. Ik sta te snel af te koelen dus ga op weg naar huis waar een lekker warm bad lonkt.
Gedurende deze zondag gaan mijn gedachten regelmatig naar de clubkampioenschappen en het mogelijke eindklassement. Zeker nu de nrs 1 en 2 van vorig jaar (Niels en Jan) niet meedoen is de strijd open. Je zou dan denken: Koen. Maar goed, het zijn incourante afstanden en losse onderdelen. Ed heeft zeker op het fietsen fors progressie gemaakt. Ad heeft vandaag met het lopen zoals verwacht een grote slag geslagen. Maar ook Maarten zit volgens mij nog op het vinkentouw. Ik denk dat het tussen dit viertal zal gaan. En dan blijven er nog 12 gewone stervelingen over. Die allemaal weten nooit clubkampioen te zullen worden. Maar voor wie naast de persoonlijke prestatie het belangrijkste is hoe de onderlinge rangschikking zal zijn.
Maandag 19 augustus

Het is nu ca 22.00 uur. Het zwemmen zit er op. Daaraan voorafgaand horen we de laatste nieuwtjes. Jurylid Jan Moerings heeft berekend dat Maarten 170 meter te weinig heeft gelopen en dat daardoor x seconden bij de tijd moeten worden opgeteld. Maarten gaat ook akkoord dus dat is opgelost. Koen meldt dat het zwemmen van 400 meter naar 300 meter wordt ingekort om de afstanden onderling wat meer in balans te krijgen. Iedereen akkoord, Toga is niet zo moeilijk.

Overigens kun je jezelf ook op 300 meter nog aardig aan gort zwemmen. Althans, dat merk ik bij mijzelf. Ik hoor na afloop nog wat flarden van tijden, maar het dringt niet helemaal tot mij door. Tevreden keer ik huiswaarts.
Zondag 25 augustus

Vandaag de team relay. Dus klopt er iets niet in de volgorde zal de oplettende lezer opmerken. Er is toch ook nog individueel gefietst? Dat klopt. Maar ik ben halverwege deze week gestopt met het dagboek. De inspiratie was even zoek. Hans vraagt vandaag (zondag) of ik weer wat op papier wil zetten over de clubkampioenschappen. Dus ik zoek toch maar inspiratie en put uit mijn geheugen voor wat betreft het fietsen. Dat was dus afgelopen donderdag. Voorafgaand aan het fietsen heb ik met Jan en Rien de bochten nog geveegd. Veiligheid voorop! Spectaculair onderdeel dat fietsen. 16 km gassen! Jan blijkt na afloop weer een klasse apart geweest te zijn, ruim 40 gemiddeld! Maar ook de prestatie van Mark springt zonder meer in het oog. We drinken een biertje bij Jan onder de veranda. Om de totaaluitslag te horen en alvast vooruit te blikken op de teamrelay van zondag.

Ad is clubkampioen! Koen wordt tweede, Maarten derde. Ik neem aan dat de totaaluitslag wel ergens op de Toga site zal komen te staan.

Dan nu wel zondag de 25e de teamrelay dus. Er zijn 4 teams van drie personen en 1 van 4. Mark van R en Mark van de B doen mee om de 5 teams compleet te maken. En Judith doet het looponderdeel voor Jan. (alle drie nog bedankt daarvoor!)
Voor velen van ons een nieuwigheid dus is er sprake van wat extra spanning. Koen heeft de zaak prima voorbereid en neemt vooraf de regels met ons door.
Rond de klok van negen uur is de start en een uurtje later als de kruitdampen zijn opgetrokken blijken Jan, Jurgen , Mark van R en Judith de winnaars. Proficiat!
Maar wat een aparte beleving zeg. In een kwartier volledig naar de kl…te. Geweldig.

Na afloop zakken we nog even af naar het clubhuis bij Johan en Ingrid in de tuin alwaar we de zeer geslaagde clubkampioenschappen van 2013 nog eens uitgebreid doornemen. Wederom een fantastisch Toga evenement. Koen, zeer bedankt voor de organisatie!

Schiet mij nog te binnen dat ik Rien vandaag ergens hoorde opmerken: ‘dit was mijn eerste triathlon dit jaar!’. En dat deed mij:
a) Terugdenken aan vorig jaar, toen ik zelf ook maar aan 1 evenementje heb kunnen meedoen (toevallig ook de clubkampioenschappen) en beseffen hoe belangrijk zo’n voor de rest van de wereld nietszeggend wedstrijdje voor jezelf dan kan zijn;
b) Realiseren dat het niet allemaal zo vanzelfsprekend is dat we dit allemaal kunnen doen. Dus een extra reden om er van te blijven genieten.
(weer terug…)