We zijn los!

Webmaster Hans Berkhout heeft mij de bijnaam ‘the writer’ op de Toga site gegeven. Dan zal ik die titel ook in 2013 maar proberen waar te maken. En zo nu en dan wat Toga verhaaltjes de lucht in slingeren.

Het is nu eind april, een paar dagen voor de Vlietloop. Het voelt voor mijzelf enigszins als ‘stilte voor de storm’. Het wedstrijd-triathlon-geweld moet uiteraard nog losbarsten. Voor een aantal van Toga waarschijnlijk beginnend eind mei, de triathlon van Weert. De eerste wedstrijd in het kader van de 1e divisie competitie. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het ook nu geen actieve periode zou zijn (geweest). Integendeel. Zo zijn er in het prille voorjaar (of was het gezien de weersomstandigheden meer een late winter?) inmiddels al vier zwemlopen, de cross duathlon in Etten Leur en de eerste regionale loopwedstrijden geweest. Met veel Toga deelnemers en ook mooie resultaten. Bovendien wordt er gedurende de hele winter fanatiek doorgetraind door Toga. Veelal in groepsverband, maar zeker ook individueel. Nu ik het over trainen heb. Tijdens de afgelopen carnaval maakte John Bierkens daar een typische opmerking over. Hij zei nl. dat hij het trainen leuker vindt dan de wedstrijden! En ik heb van anderen wel meer vergelijkbare opmerkingen gehoord. Voor mij in eerste instantie wat moeilijk te begrijpen. Ik heb heel mijn leven aan allerlei sporten gedaan en daarbij toch altijd getraind met het oog op wedstrijden. Ik had niet (altijd) een hekel aan trainen, maar de wedstrijden waren toch echt het doel. Daar deed ik het voor. En daarin haalde ik meestal ook het beste bij mezelf naar boven. Maar tegelijkertijd snap ik het misschien toch wel, mede door het klimmen der jaren.

Voor triathlon moet je sowieso relatief veel trainen, ook op recreatief niveau (voor zover overigens ‘echt’ recreatief niveau in triathlon überhaupt bestaat). Je moet alle drie de disciplines bijhouden. En je hebt over het jaar gemeten niet eens zo veel wedstrijden. Dat alleen al betekent dat je (ook) veel plezier uit het trainen moet halen. En dan is het ook nog zo dat wedstrijdspanning bij iedereen heel verschillend kan uitpakken. Bij de één komt (dus) het beste naar boven, bij de ander gaat er van alles juist naar beneden (niet waar Dixi?). Bovendien, allerlei grote en kleine blessures spelen parten. Waardoor goede wedstrijdresultaten ook absoluut geen zekerheidje zijn. Dus ja, inderdaad uit het trainen/ bewegen moet je ook heel veel plezier halen. Dat lukt me dus (noodgedwongen) ook steeds beter. Maar ergens blijft er natuurlijk altijd zoiets als ‘de aard van het beestje’. Dat kriebelende gevoel van wedstrijdspanning, heerlijk! Overigens heb ik dat nauwelijks te omschrijven gevoel bij de triathlon vele jaren in een soort van extreme vorm gehad. Het had haast iets mythisch. Ik deed maar aan 1 wedstrijd mee, Gastel uiteraard. Maandenlang trainen, en dan kwam die ene dag. In andere verslagen heb ik die typische sfeer en entourage in de uurtjes voorafgaand aan de wedstrijd al proberen te omschrijven. Door in Toga verband aan meerdere wedstrijden mee te doen gaat dat unieke er enigszins af. Maar toch, gelukkig, het ‘gedoe’ rond een triathlonwedstrijd blijft iets speciaals.

Terug naar nu, eind april. Op 30 april dus de Vlietloop. Met waarschijnlijk weer veel Toga aan de start. Dan de mei maand. De laatste voorbereidingen. Ook nog een loop in Standdaarbuiten (Hemelvaart). En op 26 mei barst het dus allemaal echt los. De stadstriathlon van Weert, waar Toga zowaar deelneemt met een team in de 1e divisie! Dat had volgens mij zelfs Johan Bossers in zijn stoutste dromen niet kunnen vermoeden in 2009.

Ik meld mij later weer. Overigens, als we in september nog tijd hebben. Ik heb nog een leuke loop gevonden in Houston. De Toga Fun Run! Tevens een goed idee voor een nieuw club tenue! Zie onder aan de bladzijde!

For footbal you need one bal
For triathlon you need two bals.

Toga Fun Run Under the Kemah Bridge

Saturday, September 14, 2013, 6:00 AM – 10:00 AM

When: September 14, 2013
The 2013 Toga Fun Run has one of the most scenic routes in the Houston and surrounding area, Clear Lake Shores. Race starts Under the Kemah Bridge and finishes at the Kemah Greek Food and Wine Fest. All registrants will have FREE entry onto the Fest over the 3 day event. . The route is a 1Mile or a 5K.
Fee is $30 pre-registration and $35 the day of the race.
Registration begins at 6am.
1Mile starts at 8am.
5K starts at 8:30
Rrace chips which are included in the price of registration. T-Shirts are provided to all registrants.