[the Writer] Opening seizoen 2018 met clinic van Gregor Stam. Is de cirkel rond?

maart 19, 2018
Mark Van Rijsbergen

Tijdens een trainingsrondje op de fiets kwam ik deze week tot de opmerkelijke constatering dat Gregor Stam en Wim van de Broek een behoorlijk deel van mijn leven hebben bepaald. En vooruit,  Johan Bossers ook een beetje.

Ik ga terug naar 1982. In dat jaar komen voor het eerst de beelden van de triathlon van HawaÏ op de Nederlandse tv. Verzorgd door Avro’s Sportpanorama, met het typische stemgeluid van presentator Jack van der Voorn. Een tv-uitzending die we te danken hadden aan de deelname van pionier Gregor Stam. Bij het zien van die beelden ging er een zindering door mijn lijf. Wat een sport, wat een atleet!

Gregor Stam, van beroep: HELD

Zonder dat ik het mij besefte had het triathlon-virus plaats genomen in mijn lichaam. Aanvankelijk alleen nog maar door alles te volgen wat er van de sport op tv kwam. Tot een paar jaar later. Ik hoorde van Jac Bastiaanse dat er in ons eigen Gastel dankzij initiator Wim van de Broek een heuse triathlon zou worden georganiseerd. Kedeng!!! Ik weet nu nog dat ik toen zei: ‘daar doe ik aan mee, die kans laat ik niet voorbijgaan!’. Me niet helemaal realiserende dat dit een soort van kantelpuntje in mijn leven zou zijn. Al was het maar vanwege de 28 zwembroeken, 12 fietsen en 31 paar loopschoenen die ik heb versleten vanaf dat jaar. Of de 354 massagebeurten bij Rien van Hassel. Dit allemaal dankzij Gregor en Wim dus.

In 2010 kreeg het geheel  overigens een soort van nieuwe boost doordat Johan Bossers TOGA oprichtte. Meer nog dan de jaren ervoor werd triathlon een soort van levensstijl. Weliswaar wordt TOGA door Johan zelf aangeduid als Bourgondische triathlon club. Maar toch. Stiekem kruipen er heel wat trainingsuurtjes in een jaar. En maken we van alles mee met de TOGA-familie.

En, ‘ut mot nie gekker worre’,  dan binnenkort als seizoen opening  van TOGA een clinic met niemand minder dan Gregor Stam! TOGA werd getipt op deze mogelijkheid door Wim van de Broek. Dus, jawel, zo’n 35 jaar later verschijnen beide heren weer in mijn leven. Je zou misschien kunnen zeggen: je kunt nu op 58-jarige leeftijd stoppen Peet, het is mooi geweest, ‘de cirkel is rond’.

Ja, mooi nie dus!!! Sterker nog, op triatlongebied ga ik dit jaar mijn (voorlopige?) hoogtepunt beleven. Wim (daar is tie weer) van de Broek wees ons een paar jaar geleden op de triathlon van Curaçao. Van het een kwam het ander: op 6 mei aanstaande sta ik samen met Jan Moerings en Rien Buurstee aan de start van de Dasia International Curaçao Triatlon. Weliswaar geen Hawaï en ook geen hele. Maar wel ook ver weg en warm!  Ik sluit niet uit dat ik mij op 6 mei a.s.  een klein beetje Gregor Stam zal voelen, mijn held uit de jaren tachtig………….

p.s.      Voor de liefhebber:

https://3athlon.nl/video-wk-triathlon-hawaii-1982-avro-sportpanorama/