“Het feest kan beginnen………..”

deurzakkersVoor de ouderen onderen ons (en dat zijn er bij Toga nogal wat) is dit een herkenbare titel van een liedje van de Deurzakkers. Het kwam spontaan in mij op toen ik op zondagmiddag 9 maart in het overheerlijke voorjaarszonnetje met mijn fiets naar Roosendaal reed. Onderweg naar de zwemloop in en om zwembad de Stok. Het voelde voor mij als de start van het seizoen 2014 voor Toga.

Helemaal kloppen doet dat overigens niet. Op 5 januari stonden we namelijk reeds met een aantal Togaleden aan de start van de Pagnevaartcross, voor de prestatieloop van 8 km. Ook toen onder hele goede weersomstandigheden. Daarna was Toga ook nog vertegenwoordigd bij de cross duathlon in Etten Leur (26 januari) en op 8 februari bij de Pop en Sport quiz van het Veerke. Waar overigens het aangehaalde liedje van de Deurzakkers onderdeel van het vragenfestival had kunnen zijn (voor de liefhebbers: van welke elpee kwam het nummer en wat was het jaar van uitgave van die elpee?)

Maar toch, de zwemloop voelde als de echte start van het seizoen. Eigenlijk al bij het inpakken van de tas omdat het tri-suitje na ca een half jaartje uit de kast gehaald moest worden. Voor mij zelf is deze zwemloop overigens een primeur: nooit eerder heb ik er aan deelgenomen. Dus ook wel een beetje extra spannend.

Bij aankomst is het druk; links en rechts ontwaar ik diverse bekende Toga gezichten. Er doen vandaag maar liefst 13 Togaleden mee. Negen op de korte afstand (waaronder ons kersverse nieuwe lid Judith) en 4 op de lange afstand. Eigenlijk zijn we met z’n zeventienen. Want Kees B en Niels zijn als tellers bij het zwemmen bezig, Annalies is vandaag fotografe en Rien is als supervisor overal te vinden. En er doet ook nog wat jong grut van Jurgen bij de jeugd mee (de toekomst van Toga).
Om 14.00 uur zien we onze mannen van start gaan voor de 1000 m zwemmen en de 10 km lopen. Het is erg druk in de banen; er waren nogal wat na-inschrijvers. Koen komt als eerste uit het water (na een sterke tijd van 14.26), gevolgd door Jurgen, Mark en Hans. Dat blijkt later niet de onderlinge einduitslag, want Hans heeft Mark bij het lopen nog ingehaald. Beginnen de trainingskilometers voor Rotterdam nu al de vruchten af te werpen?
Om 14.30 uur twee Togaleden aan de start. Judith en Kees de B. Judith debuteert (toch?) in een keurige 39.49.
Judith
En Kees de B levert deze middag misschien wel de meest indrukwekkende prestatie van ons allemaal. Want eerst zwemt hij 1000 meter in 15.00 minuten, waarmee hij samen met z’n duo partner Kurt van Dessel op de eerste plaats bij de duo’s komt!!! Om direct daarna de korte afstand in zijn eentje af te leggen. Klasse Kees!
En dan nadert de start van onze eigen serie van 15.00 uur. Ik babbel nog even wat met Mark van M; we hebben nl beide de afgelopen weken stevige kuitklachten en zijn beide erg benieuwd hoe het zal gaan. Voor het zwemmen wordt in onze baan onderling even nagegaan hoe snel iedereen is om daarmee de startvolgorde te bepalen. Voor mij is dat erg duidelijk: ik start wel achteraan. In tegenstelling tot andere banen hielden wij ons na het startschot ook aan deze afspraak. Dat betekende wel dat ik zo’n twintig seconden moest wachten en die duren dan eerlijk gezegd verrekens lang. Maar het zwemmen ging vervolgens als een tierelier. Ik kon mooi in de voeten blijven van mijn voorganger en tikte na 9.07 aan. Voor mij een supertijd. Schoenen aan en rennen. Lekker naar buiten. En kijken waar de rest van Toga zit. Uitgezonderd (superman) Jan Moerings, met 28.02 als eindtijd overduidelijk de snelste Toga man, zitten we allemaal redelijk dicht bij elkaar. Ed loopt als snelste loper van Toga (21.03 inclusief wissel) bij de rest vandaan en de rest finisht na wat onderling stuivertje wisselen in de volgorde: Mark van de B, Peet, Eric, Kees, Johan en Mark van M.

Daarmee zat het evenement er nog niet op. Wat vandaag moesten ook de (team)foto’s gemaakt worden voor de 2e divisie competitie. En speciaal voor de grote groepsfoto was Dirk ook nog even naar Roosendaal gekomen. Daarmee was de Toga familie op het eind van deze geslaagde dag redelijk compleet.

Toga2014
De kop is er af. Zonder meer een geslaagde start waarbij het weer natuurlijk erg mee werkte. Laten we hopen dat het een begin is van een fantastisch sportjaar!

Sportieve groet, Peet

P.s. antwoorden op quiz vraag: het feest kan beginnen, 1986