September maand, Toga maand.

Zo stond het eind augustus in de e-mail van Koen waarin hij de clubkampioenschappen aankondigde. En zo is het maar net. Want naast deze individuele clubkampioenschappen staan ook nog de relay in ploegenverband en de Toga bbq op het programma.
Bovendien wordt in deze maand het 2e divisie seizoen 2014 in Almere afgerond en is er de Binnenmaas wedstrijd in de Hoekse Waard, waar ook altijd wel een aantal Togaleden aan meedoet.

En we beginnen deze septembermaand natuurlijk op: Zondag 31 augustus, zwemmen

Vandaag het eerste onderdeel van de clubkampioenschappen, om 9.00 uur zwemmen in ons eigen vertrouwde Blankershove. In de aanloop hiernaartoe was het voor mij nog enigszins twijfelachtig of ik mee kon doen. Maar terwijl ik dit opschrijf realiseer ik mij dat ik de laatste jaren in vrijwel elk verslag een opmerking van die strekking heb gemaakt. Ik neem mij vanaf nu dan ook maar voor dat niet meer te doen. En mijn lichaamsdeel waar het vrijwel altijd over gaat dus niet meer te noemen. Jullie weten wel, het lichaamsdeel dat bestaat uit een woord van drie letters, met als middelste letter een “u”.

Vandaag staan we met vijftien mensen langs de rand van het zwembad. Dertien deelnemers plus het zilveren echtpaar Bastiaansen-Noom. Kees kan vanwege een schouderblessure helaas niet meedoen en Mirjam is altijd wel als trouwe supporter/fotograaf aanwezig. De jonkies en debutanten Mark v/d B en Mark van R hebben vanwege vakantie het zwemonderdeel al eerder afgelegd. Het gaat om 300 meter knallen. Dit jaar voor het eerst in de geschiedenis van de clubkampioenschappen met wetsuit. Twee series, 1 van zeven en 1 van zes. De eerste serie wordt overtuigend gewonnen door Jan. Omdat ik zelf aan de tweede serie meedoe kan ik niet zien wie er wint maar ik hoor naderhand dat Kees de B net voor Koen gefinisht is. Zeer knappe prestatie!!!

Na afloop houden we nog onze ledenvergadering onder de veranda van Jan en Mirjam. Onderwerpen als financien, nieuwe leden, buitenlandreis 2015 en kleding passeren de revue. Met ingang van 2015 hebben we er weer een nieuw lid bij. Kurt (van Dessel) van harte welkom!

Uitslag zwemmen
1 Kees de Bruin 3.53
2 Koen van Elteren 3.53
3 Jan Moerings 3.55
4 Mark van Rijsbergen 4.06
5 Maarten den Engelse 4.15
6 Rien Buurstee 4.31
7 Johan Bossers 4.33
8 Jurgen Lazaroms 4.35
9 Mark van den Berg 4.38
10 Ad Verheijen 4.51
11 Peet Willemse 4.56
12 Hans Berkhout 4.58
13 Ed Arbman 5.09
14 Dirk van Alewijk 5.14
15 Mark van Merrienboer 5.47

Zaterdag 6 september, Binnenmaas

Deze triathlon heeft voor mij een speciaal nostalgisch tintje, omdat ik hier zo n 25 jaar geleden, toen als inwoner van de Hoeksche Waard, ook al aan deelnam. Mark van M haalt mij s morgens thuis op en ik merk aan mijzelf dat ik (voor mijn doen) bijzonder relaxed ben. Met de gebrekkige voorbereiding mag ik immers niets verwachten. Ter plekke zien we Kees de B, die op het laatste moment aan het deelnemersveld is toegevoegd.
Net voor de start worden we door de organisatie nog gewaarschuwd dat er veel “groen” in het water ligt. Een paar minuten later ben ik blij dat dit nog even is verteld want het klopt, zo erg heb ik het nog nooit meegemaakt. Net of je in een pan snert zwemt. Ondanks dat verloopt het zwemmen niet slecht; het getrap en geklap valt dit keer mee. Blijkbaar heb ik op dat vlak een keertje geluk. Een uurtje later en zo n 25 km verder is de conclusie dat Kees (uiteraard) de beste Toga man is, gevolgd door mij en Mark. s Middags doen Koen en Ed mee aan de kwart en leveren daar weer een puike prestatie.

Feest Kees en Myriam

Die avond is Toga present bij het 25 jarig huwelijksfeest van Kees en Myriam. Uitermate gezellig waarbij stuiterkip Johan Bossers zich weer van zijn beste kant laat zien: als Tarzan zwaaiend aan het plafond en de blits makend als King of the dancefloor!

Johan Dans
Zonder woorden

Woensdag 10 september, fietsen

Er begint al enige routine bij de clubkampioenschappen te ontstaan. 18.45 uur verzamelen bij Jan, rondje warmrijden en dan om de twee minuten starten. Wat je van tevoren echter nooit precies weet is hoe het daadwerkelijk in de wedstrijd zal gaan. Hoewel, 1 ding staat eigenlijk wel vast: Jan Moerings wint!
Maar voor de rest is het allemaal wat onzekerder. Wat is bijvoorbeeld de vorm van de dag?
Zelf merk ik in de eerste paar kilometers al wel dat die vorm er totaal niet is. Met het minimale aantal trainingkilometers kan dat natuurlijk ook niet anders. Maar ergens hoop je tegen beter weten in toch op een wondertje.
De omstandigheden lijken prima: niet te koud/warm, niet veel wind. Toch zegt de meerderheid na de finish: het was zwaar, zwaarder dan vorig jaar. Na een snelle bestudering van de uitslag blijkt dat te kloppen: slechts twee man zijn sneller tov 2013, te weten Rien en Jurgen. Rien wordt met 25.13 knap tweede, achter (inderdaad) Jan (24.02).

Uitslag Fietsen

1 Jan Moerings 24.02
2 Rien Buurstee 25.13
3 Maarten den Engelse 25.45
4 Ad Verheijen 26.01
5 Koen van Elteren 26.18
6 Kees de Bruin 26.33
7 Jurgen Lazaroms 26.37
8 Hans Berkhout 27.28
9 Mark van Rijsbergen 28.02
10 Mark van de Berg 28.04
11 Johan Bossers 28.12
12 Peet Willemse 28.40
13 Kees Bastiaanse 28.53
14 Dirk van Alewijk 28.59
15 John Bierkens 30.59

Start Rien
Wat een stijl!

Zondag 14 september, Almere
De vierde en laatste competitiedag van de 2e divisie seizoen 2014. Ik had dit jaar graag aan 1 van de wedstrijden meegedaan. Maar …… oeps, daar ging ik bijna toch weer in de fout. Soms reis ik mee af als razende reporter, maar ook dat zat er vandaag niet in. Via whatsap en internet worden we toch op de hoogte gehouden. Kurt maakt als kersvers Togalid zijn verdienstelijk debuut en Rien presteert bovenmaats: de negende looptijd van het totale deelnemersveld!!! Opvallend dat zoiets Rien ieder jaar wel een keer overkomt.
Toga 1 eindigt vandaag als 9e en overall als 7e; Toga 2 respectievelijk 20e en 21e. Bravo mannen.

Woensdag 17 september, lopen

Vandaag het laatste onderdeel van de clubkampioenschappen. Het lopen zal op deze najaarsdag onder zomerse temperaturen (dik boven de 20 graden) worden afgelegd. Om 20.00 uur blijken we vanavond met 14 man bij de start te staan. Waarvan Kees de B en Johan als tijdwaarnemers. Beiden kampen helaas met de mannen-op-leeftijd-blessure, oftewel de achillespezen. Join de club!
Een half uurtje later zit het er al weer op. Iedereen heeft dan de 2,5 km afgelegd. Een verschrikkelijk lastige afstand. Het voelt als een lange sprint, maar dan eentje van 2,5 km! Zelf merk ik de laatste honderden meters dat ik nog inhoud te kort kom en lever daar dus tijd in. Ter plekke wordt de officieuze uitslag al bekend gemaakt. Ad is, zoals verwacht, een klasse apart. Diezelfde avond ontvangen we per mail nog de officiele uitslag van onze wedstrijdleider Koen.

1 Ad Verheijen 8.13
2 Jan Moerings 9.34
3 John Bierkens 9.36
4 Koen van Elteren 9.37
5 Rien Buurstee 9.54
6 Mark van de Bergh 10.13
7 Jurgen Lazaroms 10.20
8 Peet Willemse 10.29
9 Kees Bastiaanse 10.58
10 Mark van Rijsbergen 11.05
11 Hans Berkhout 11.09
12 Dirk van Alewijk 11.13

Ad
Ad sprint weg, Jan kijkt nauwlettend toe

Ben wel benieuwd naar de totaaluitslag van de drie onderdelen. Ik ben het overzicht een beetje kwijt doordat een aantal mensen vanwege blessures en vakanties maar aan twee onderdelen mee zal doen. Bovendien moet er door een enkeling wellicht nog ingehaald worden?

Over die totaaluitslag gesproken. Afgelopen vrijdag hebben we naar aanleiding van een spontane oprisping van Eric iets nieuws geintroduceerd: een wekelijkse jaarvergadering van Toga in Het Hart van Gastel.
Tijdens 1 van de vele pauzes heb ik met de (op dat moment verwachte) clubkampioen 2014 gesproken, oftewel Jantje Beton. We hadden het (weer maar eens) over de opzet. Ik weet nog goed dat Koen vorig jaar zichzelf in de vingers heeft gesneden door het zwemmen in te korten. En dat nav opmerkingen dat het zwemmen relatief te lang was.
Maar vanavond maak ik iets vergelijkbaars mee en dat siert deze sportmannen in hart en nieren zeer!
Jan zegt nl. dat in de huidige opzet het fietsen te lang is. En hij weet mij al snel te overtuigen. Als je het afzet tegen een “normale” 1/8e dan ziet het er als volgt uit:

Zwemmen: 12 baantjes (tov 20) : 6/10
Fietsen: 16 km (tov 20) : 8/10
Lopen: 2,5 km (tov 5) : 5/10

Dus uitgerekend de Eddy Merckx van Toga zegt dat het “eerlijker” is om het fietsen in te korten om daarmee de spanning te verhogen! Ik bracht daar tegen in dat je ook het lopen (en het zwemmen) zou kunnen verlengen. Klopt, maar volgens Jan zal dat uiteindelijk toch weer leiden tot een grotere afstand tussen “de goeien” en de “iets minder goeien”.
We zijn het er in ieder geval over eens dat het sowieso een hartstikke leuk activiteit van Toga is (met alle credits naar bedenker en organisator Koen) en dat we het er nog maar eens over moeten hebben.
Bijvoorbeeld tijdens de Toga BBQ van a.s. zaterdag. Daar heb ik dus ongelooflijk veel zin in. Voor de 5e en laatste keer in de tuin van de godfather van Toga. Reden om hem extra in het zonnetje te zetten.

Zaterdag 20 september, D-Day

De Toga bbq staat al maandenlang met dikke letters in de agenda. Dit Toga evenement hoort tot de categorie: dat wordt geheid leutig. Dit keer heb ik er nog meer voorpret aan mogen beleven dan normaal. Koen vroeg nl. een aantal weken terug: is het een idee om Johan te benoemen tot Mister Toga? En op die manier hem te eren voor al zijn verdiensten voor Toga. De lustrum editie van de bbq is daar een perfecte gelegenheid voor. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Ik heb sindsdien met heel veel plezier, vooral op de computer, gewerkt aan wat “grappen en grollen” voor Johan. Maar blijkbaar wel in zo n mate dat Maaike op een bepaald moment zei: nu heb ik dat gezicht van Johan Bossers vaak genoeg gezien!
Mister TOGA
Bovenstaande gaat zo n beetje door mijn hoofd als ik kort na 16.00 uur in het heerlijke najaarszonnetje naar het huis van Johan en Ingrid wandel. Ik voel bijna zoiets als een beetje kriebelende wedstrijdspanning. Deels vanwege de presentatie die ik straks moet houden. Maar zeker ook vanwege het evenement zelf. Ieder jaar weer een geslaagd gebeuren, waar meestal ook nog wel iets opmerkelijks plaatsvindt. Hoe zal dat dit jaar zijn?

Dat weet ik als ik acht uurtjes later om 00.05 uur samen met ons Maai terug naar huis loop. Misschien een beetje vroeg, maar ik vond het mooi geweest. Peet was een beetje moe maar zeker voldaan. De 5e Toga bbq was absoluut lustrum waardig. Voor zover ik weet zonder “incidenten”. De presentatie en de bijbehorende kadootjes voor Mister Toga vielen in goede aarde. Deze avond blijkt eens te meer dat de combinatie Toga en triathlon diepere gevoelens losmaakt. “Ik word er emotioneel van”, zei Johan na zijn meer dan verdiende benoeming tot Mister Toga. En hij viel, zeker voor zijn doen, vervolgens een beetje stil. Precies diezelfde woorden heb ik vaker gehoord, dacht ik meteen. En na enig graafwerk in mijn geheugen herinner ik mij dat Koen en Kees B dit met licht betraande ogen zeiden kort na hun finish in respectievelijk Froidchapelle en Obernai. Ik denk ook nog aan de opzienbarende coming out vorig jaar van buurman en buurman. En de jaarlijkse gevoelens van heimwee van Kees de B in het buitenland, met zijn daarbij horende opmerking “hij is gevoelig” (waarbij het kan zijn dat hij daar net iets anders mee bedoelt, maar dat weet ik niet zeker).

Gevoelig
Gevoelig

Maar ik dwaal af, terug naar de bbq. Ik kan daar verder kort over zijn: het was vooral een avond vol gemoedelijkheid, gezelligheid en lekker eten en drinken. Wat dat laatste betreft: natuurlijk kwam onze godfather op enig moment weer met een halve slijterij aanlopen. Dit vuurwater kan blijkbaar een totaal verschillende uitwerking op iemand hebben. Vorig jaar verkeerde 1 onzer tijdelijk in fantastische hogere sferen, om daarna keihard terug te keren naar de realiteit, nl met een klap van zijn hoofd op de tegelvloer. Om vervolgens, zoals mijn Ierse zwager dat zo fantastisch weet uit te drukken, de rest van de nacht door te brengen met “having a good conversation with God through the big white telephone”
white telephone

Maar het kan ook totaal anders. Want dit jaar kon Ad de dag later op de Whatsapp melden dat het laatste borreltje goe spul was, want hij had een dik pr gelopen op de 10 km in Zevenbergen! Zoals Mark van de B mooi opmerkte: de wonderdrank voor Ad-sterix van druide Johan!

Een ander hoogtepunt van de bbq avond was natuurlijk de bekendmaking door Koen van de (totaal)uitslag van de clubkampioenschappen 2014.

Jan 37.31
Ad 39.05
Rien 39.38
Koen 39.48
Jurgen 41.32
Mark v/d B 42.55
Mark van R 43.13
Hans 43.45
Peet 44.05
John 45.17
Dirk 45.26

Als die bekend wordt kijk je natuurlijk ook naar je eigen prestatie. En ik weet eerlijk gezegd niet goed wat ik er van moeten vinden. Ik merk dat dat ook heel erg afhangt van met welke bril je er naar kijkt; is het glas half vol of half leeg? Precies dezelfde uitslag kun je nl. toch op verschillende manieren interpreteren. In oplopende mate van positiviteit:

– Ik was bijna laatst (nl. 3e van onder)
– Ik was slechts 9e van de 12 die aan alle drie de onderdelen hebben meegedaan
– Ik was keurig 9e van de 17 die aan 1 of meerdere onderdelen hebben meegedaan
– Ik hoorde bij de bovenste helft van de uitslag, nl. 9e van de 22 leden van Toga
– Ik was 1e (in de officiele Nederlandse Triathlon Bond leeftijdscategorie 55-59)

De nummers 1, 2 en 3 van Toga zijn dus uiteindelijk Jan, Ad en Rien. Alle drie proficiat! En zeker Rien, een prachtige revanche op een eerder jaar vol blessure perikelen.

Maar eigenlijk iedereen een beetje proficiat. Iedereen presteert nl. binnen zijn eigen vermogen. En bovendien, er is ook “opvulling” nodig om de top drie echte waarde te laten hebben. Toch?

Zondag 28 september, team relay

De echte afsluiter van het seizoen, de team relay. Vorig jaar ingevoerd door wedstrijdleider Koen, en een spectaculair onderdeel van onze sport. Teams van 4 personen, of soms een paar meer. Prachtig weer, zonnetje en weinig wind. Negen uur verzamelen bij de Vliet, 9.30 uur start.

Vandaag extra gezelligheid omdat veel van de dames aanwezig zijn om, gezeten op het terras van het Sfeer, ons aan te moedigen. Achtereenvolgens ca. 350 meter zwemmen, 9 km fietsen en een kleine 2 km lopen. Genoeg om helemaal kapot te gaan. De teams worden door Koen zodanig samengesteld dat in beginsel elk team kans moet maken te kunnen winnen.
De Dames
In weerwil van opmerkingen vooraf als “het gaat nergens om” en “het is voor de leut” wordt er weer gewoon ouderwets keiharde strijd geleverd. Het zwemmen is extra spannend omdat we moeten oppassen dat we geen roeispaan tegen ons kop krijgen. Ondanks dat Koen namens het team “de Godenzonen” aan het eind nog heel sterk op komt zetten finisht Maarten namens het team “drie hele en twee halve” met een handvol seconden als eerste.

Winnaars
Drie hele en twee halve

Einde Seizoen
Einde seizoen 2014

En uiteindelijk komt altijd weer aan alles een eind. Ook aan deze fantastische septembermaand = Togamaand. Lekker gezeten op het terras, met een pilske, in het heerlijke najaarszonnetje hoor ik op de achtergrond nog wel wat stemmen, maar mijn blik gaat naar rechts en ik zie daar een hele rij met wetsuits te drogen hangen. Voor mij symbolisch. Het seizoen is voorbij en we gaan de winterslaap in. Lekker. ZZZZZZZZZZZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzz.

Hoe laot loopuh morreguh???, hoor ik met luide stem het ene Toga lid aan het andere vragen. Baf, terug op aarde. Dus niks indommelen en niks winterslaap: de voorbereiding op het seizoen 2015 is begonnen!!!