Een week van te voren… [The Writer]

juni 13, 2019
Mark Van Rijsbergen

Het is woensdag 6 juni 2019, de dag waarop ik de verslaglegging voor Toga 2019 opstart. Het is 1 week voor we afreizen naar Bardolino voor onze jubileum buitenland triathlon. Dat wil overigens niet zeggen dat er de afgelopen maanden niets is gebeurd. Integendeel. De Toga boys waren al op vele fronten actief, zoals de divisie competities, de zomertijdloop van het Veerke, de Vlietloop en enkele individuele triathlons. En reeds in dit voorseizoen zijn er al mooie resultaten geboekt. Niet op de laatste plaats door onze kersverse leden Koen Hussaarts en Rutger de Klerk. Van eentje ben ik zelf getuige, nl. de triathlon van Brouwersdam. Die dag doen vanuit Toga mee Koen Van E, Mark v/d B, Jurgen, Hans, Rutger en ik. Respectievelijk aan ‘de 90’ (1 km. zwemmen, 79 km. Fietsen en 10 km. Lopen), de kwart en de 1/8e.  De eerste vier ter voorbereiding van hun bij voorbaat heroïsche hele triathlon in Roth.  Ik heb mij een paar maanden terug voor de 1/8e ingeschreven omdat ik het zie als een voorbereidingswedstrijd van Bardolino.

In de autorit er naar toe maak ik wat nader kennis met Rutger. Tijdens het aangename en onderhoudende gesprek vallen er plotseling wat druppels op de voorruit. Even later is het flink aan het regenen, en daar hadden we eerlijk gezegd niet op gerekend. En dit is ongeveer ook het moment waarop de mannen van de lange afstand gaan starten. Geen pretje!

Bij onze start is het inmiddels gelukkig droog. Rutger vertrekt om 10.00 uur en ik om 10.40 uur. Het water is ijskoud, en ik ben blij dat ik deze week nog een paar neopreen sokken heb gekocht (alhoewel ik daar bij het uittrekken ervan even anders over dacht).  Naast deze lage watertemperatuur is een andere nieuwe ervaring het zwemmen door een grote school kwallen! Maar goed, het feit dat ik dit relaas heb kunnen optekenen, betekent dat ik (en samen met mij alle anderen) het toch heb overleefd. Fietsen gaat over de Brouwersdam. Persoonlijk vond ik het een fijn fiets-parcours, in tegenstelling tot het loop-parcours. Allerlei soorten ondergrond, ongelijk, onoverzichtelijk. Ik kwam niet in een lekker ritme, maar later bleken meer mensen dat gevoel te hebben gehad. Het was sowieso druk op het parcours, want op enig moment fietsen en lopen alle deelnemers van alle afstanden door elkaar heen. Gezellig. Maar onoverzichtelijk.

Terwijl ik nog wat sta bij te komen van mijn inspanningen zie ik Rutger over de finish gaan en hoor speaker Ruud de Haan zeggen dat hij 1e man 50 plus op de kwart is!!!!   Je zou zeggen: daar moet op gedronken worden, hi-ha-ho. Maar niet dus!  Voor de 1.500 deelnemers en minstens evenveel supporters zijn er welgeteld twee uitgiftepunten voor koffie en een broodje rookworst. Gemiddelde wachttijd ca 30 – 45 minuten. Puntje voor de vergadering.  Maar anderzijds, we moeten toch wachten op de prijsuitreiking. Want dit ‘moment of glory’ van Rutger laten we natuurlijk niet zo maar voorbij gaan. Met gepaste trots neemt Rutger even later dan ook de overdadige geschenken in ontvangst.

Zeker ook vermeldenswaardig is de deelname van Jan en Ad aan de EK in Weert. Onder zeer warme omstandigheden zetten beide mannen weer een pracht prestatie neer.

Kortom, vele goeie prestaties, en dan vergeet ik er nog heel veel te noemen. Diezelfde prestaties brengen mij wel regelmatig op een overwegingsmomentje:  waar komen we vandaan,  waar staan we inmiddels en waar gaat dit in hemelsnaam naar toe! Ik weet niet of de godfather dit tien jaar geleden bij de oprichting allemaal had voorzien? Het amateuristisch gepruts van die eerste paar jaren staat in schril contrast tot het aan professionalisme grenzende acteren van dit moment.

                                                     Nee, geen crematie maar de feestelijke start van Toga in 2010

En, maar dat zal ongetwijfeld gedeeltelijk met mijn leeftijd te maken hebben, soms denk ik wel eens met een beetje weemoed terug aan die begin jaren. Bijvoorbeeld aan:

  • De met terugwerkende kracht enigszins aandoenlijke blauwe pakjes;
  • De stalen Gazelle van Dirk;
  • Het spectaculaire dichte achterwiel van Mark van M;
  • Het collectief foeteren op René de Peinder;
  • Het grote Zug-avontuur: voor het eerst met Toga naar het verre buitenland

Zoals gezegd: het is nu een week voor Bardolino. We gaan uiteindelijk met 14 man. Eerlijk gezegd had ik vooraf op een grotere deelname aan deze jubileum reis (de 10e !) gehoopt. En ik vind het echt jammer dat er bepaalde leden niet bij zullen zijn. Ik denk dan aan mannen van het eerste uur en (honds)trouwe deelnemers aan ons jaarlijkse buitenland avontuur zoals Johan, Kees B en Jurgen. Maar ook aan onze muziekman Mark van R en rookie Jurgen D.  Allemaal met een persoonlijke reden er helaas niet bij.  Ik weet nu al dat ik ze op bepaalde momenten ga missen. En soms als kiespijn. Bijv. op de momenten dat Johan via spotify ons jaarlijks zijn merkwaardige muzieksmaak opdringt.

Maar nu genoeg van dat nostalgisch gedoe. De blik vooruit: met 14 man sterk naar Bardolino! Waarvan er overigens 13 daadwerkelijk aan de wedstrijd zullen meedoen. Mark van M gaat wel mee maar laat de wedstrijd aan de rest over. Mark heeft volgens eigen zeggen niet voldoende trainingsuren gemaakt. Jammer, maar klasse dat hij erbij is.

Dinsdag 11 juni

Net de fiets naar Jan weggebracht.  Een actie die het Bardolino-avontuur steeds dichterbij brengt. Vandaag zijn ook de startgroepen op de website van Bardolino bekend gemaakt. Negen Toga-mannen in wave 6, 2 in 5, 1 in 4 en 1 in 3.  Die ene in wave 3 ben ik zei de gek. Blijkt de groep van mannen van 60 jaar en ouder te zijn. En het mooie is: die wave telt 17 personen! De andere waves 125 tot 175 personen! (Later zie ik dat er nog enkele deelnemers van 60 plus in ander waves starten, geen idee waarom). Als dat van die 17 toch eens echt waar zou zijn!  Dat zou nl. normaliter een hoop rust bij het zwemmen moeten geven. Dat ik daarna nog door vele tientallen zo niet honderden atleten voorbij zal worden gefietst en gelopen moet ik dan maar op de koop toe nemen.

Dat valt overigens sowieso op in deelnemersvelden bij triathlon: boven de 60 jaar neemt het aantal ineens fors af. Blijkbaar iets van een kantelpunt. Ik ben benieuwd wat dat voor mij gaat brengen de komende jaren.

De afgelopen dagen nog lekker getraind. Gisteren goed gezwommen (met zijn viertjes een heel zwembad tot onze beschikking) en vandaag een duurloop van 10 km. En daarmee heb ik de voorbereiding afgesloten. Naar tevredenheid. Voor mijn doen gelukkig met weinig tegenvallers. In januari een maand niet kunnen lopen vanwege een kuitblessure. Maar dat was het dan zo’n beetje. Ik ben erg benieuwd hoe het in Italië en een week later in Gastel zal gaan. Twee keer een kwart in 1 week tijd: in mijn 35-jarig triathlon leven een unicum!  De weersverwachting geeft voor zaterdag 31 graden op in Bardolino. Ai. Ben erg benieuwd wat dit met name voor het looponderdeel gaat betekenen.   En waar ik ook benieuwd naar ben: hoe gaat Toga in dit enorme deelnemersveld presteren? Zitten er misschien stiekem toch ereplaatsen in het verschiet? Zou mooi zijn, maar hoeft niet.  En even belangrijk vind ik het feit dat we er naar ik hoop allemaal ongeschonden uitkomen.

Nog 1,5 nacht slapen. En dan is het zover. Morgen (woensdag) wordt de bus met fietsen en tassen door Jan en Rien klaargemaakt. Ik ga die middag de boodschappen ophalen en met Hans en Rien in de (andere) bus zetten. Jan en Mark v/d B vertrekken ’s avonds om 20.00 uur. Wij rijden in de personenbus ’s nachts om 02.00 uur door.  Bardolino, here we come!   SPANNEND…….

Wordt vervolgd

                                                                                    Het imposante Parc Fermeé plus finish van Bardolino